Babcina tarta rabarbarowa

    Babcina tarta rabarbarowa

    4polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 63 osoby

    Uwielbiałam jeździć do babci na świeżo upieczoną tartę rabarbarową. Teraz mam przepis i mogę ją upiec w każdej chwili!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 170 g masła
    • 220 g mąki pszennej, podzielonej na 2 części
    • 1 łyżka cukru
    • 6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
    • 235 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 550 g cukru
    • 1 kg rabarbaru pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Ciasto: nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C, lekko wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 23x33 cm. W średniej misce wymieszać mikserem masło z 1,5 szklanki mąki i 1 łyżką cukru. Wyłożyć mieszaninę na dno i brzegi naczynia żaroodpornego, docisnąć dłonią i piec przez 15 minut, aż lekko stwardnieje.
    2. Nadzienie: w dużej misce wymieszać 6 żółtek z 4 łyżkami mąki, skondensowanym mlekiem, 2 szklankami cukru i rabarbarem. Dobrze wymieszać i wlać na przestudzone ciasto. Piec 1 godzinę, aż zgęstnieje.
    3. Pianka: W dużej misce ubić lekko pianę z 6 białek. Mieszając, dodać cukier i wanilię i ubić na sztywno. Rozprowadzić ubite białka na rabarbarze i piec 10 do 20 minut, aż wierzch uzyska złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis