Francuska tarta z masą migdałową

    Francuska tarta z masą migdałową

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta tarta z masą migdałową to ciasto tradycyjnie pieczone na Święto Trzech Króli. Do środka wkłada się niespodziankę, na szczęście, ale bez niej smakuje równie pysznie! Aby przyspieszyć przygotowanie jej używam gotowego ciasta francuskiego. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250g mielonych migdałów
    • 2 jajka
    • 100 g cukru pudru
    • 1 łyżki ekstraktu migdałowego
    • 2 opakowania ciasta francuskiego
    • niespodzianka, np. pierścionek (opcjonalnie)
    • 1 roztrzepane żółtko (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Masa migdałowa: wymieszać mielone migdały z cukrem, jajkami i ekstraktem migdałowym.
    2. Ciastem wyłożyć dno głębokiego naczynia do tarty o średnicy 20 cm. Wyłożyć masę na ciasto, dodać niespodziankę (najlepiej włożyć ją blisko brzegu, żeby było ciężej ją znaleźć).
    3. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i przyszczypać brzegi, aby dwie części ciasta się skleiły. Posmarować po wierzchu i po bokach roztrzepanym żółtkiem i wstawić na 30 minut do lodówki.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Piec przez 30 minut, aż się lekko przyrumieni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis