Francuski flan

    Francuski flan

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Masa waniliowa w cieście na kruchym spodzie. Deser pyszny na ciepło i na zimno - i to bez żadnych dodatków!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 litr pełnotłustego mleka
    • 1 laska wanilii
    • 4 jajka
    • 150 g cukru
    • 90 g mąki kukurydzianej
    • 1 opakowanie kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Rozłamać laskę wanilii i wydrapać nasiona. Do rondelka wlać mleko, dodać laskę wanilii i doprowadzić do wrzenia.
    3. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą z cukrem. Jajka roztrzepać i dodać do mąki. Wymieszać na gładką masę.
    4. Do masy dodać wrzące mleko.
    5. Wlać do rondelka i gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty, stale mieszając.
    6. Głęboką formę do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć kruchym ciastem. Wlać masę. Piec przez 30-40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis