Francuskie ciasto z marcepanem

    Francuskie ciasto z marcepanem

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To ciasto tradycyjnie je się we Francji w okresie Święta Trzech Króli. Tradycja też nakazuje włożyć do niego niespodziankę (np. plastikowy pierścionek) i przygotować dla znalazcy papierową koronę. Dziecko, które trafi na pierścionek może założyć koronę i zostać na cały dzień królem lub królową.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Niespodzianka (opcjonalnie)
    • 2 opakowania ciasta francuskiego
    • 225 g złotego marcepanu pokrojonego w kostkę
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • 2 żółtka
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g mąki pszennej
    • 1 żółtko do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Masa marcepanowa: do miski blendera włożyć marcepan, cukier, jajka i żółtka; dobrze wymieszać. Dodać masło i mieszać na małych obrotach. Dodawać mąkę po łyżce mąki, stale mieszając.
    3. Na silikonowej lub dobrze wysmarowanej dużej blasze do pieczenia ciasteczek ułożyć ciasto francuskie. Na środku wyłożyć masę marcepanową. Przykryć drugim ciastem francuskim i skleić brzegi. Wierzch posmarować żółtkiem.
    4. Piec przez 30 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis