Francuski placek z kremem jajecznym

    Francuski placek z kremem jajecznym

    Zapisz do ulubionych
    4godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To specjał z regionu Doubs. Słodkie ciasto z kremem na bazie jajek - to coś pomiędzy plackiem, brioszką i tartą z kremem. Doskonałe na śniadanie, brunch, do herbatki i kawy.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 

    • Ciasto
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 1 opakowanie (7 g) aktywnych suchych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 żółtka
    • 150 g cukru (lub do smaku)
    • 100 g stopionego masła
    • 700 g mąki pszennej
    • Nadzienie
    • 2 łyżki cukru
    • 3 łyżki oleju
    • 3 jajka
    • 500 ml crème fraîche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

    1. W dużej misce wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, solą, jajkami, cukrem i stopionym masłem. Dobrze wymieszać. Dodać mąkę (całą na raz) i wyrabiać na gładkie ciasto.
    2. Dużą miskę wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić na noc do lodówki, albo na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
    3. Wysmarować tłuszczem 3 formy na tartę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formy do tart. Przykryć ściereczkami i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    5. Przygotować nadzienie mieszając składniki w misce. Wlać nadzienie do ciasta w formach, piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis