Najprostsze ciasto na naleśniki

    Najprostsze ciasto na naleśniki

    8polubień
    2godz.19min.


    Zrobione przez 30 osób

    Lubię je smażyć w leniwe sobotnie popołudnie, kiedy ciasto ma czas, żeby trochę odstać. Jeszcze ciepłe naleśniki smaruję dżemem morelowym, nutellą, lub innymi pysznościami, zwijam i podaję.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 crepes

    • 250 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 3 jajka
    • 500 ml mleka
    • 1 łyżeczka oleju (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.19min. 

    1. W dużej misce wymieszać drewnianą łyżką mąkę z solą i jajkami.
    2. Wlać 1 lub 2 łyżki mleka (to bardzo ważne, bo jeśli wlejesz całe mleko na raz, w cieście porobią się grudki). Mieszając, stopniowo dodawać resztę mleka. Dodać olej (opcjonalnie). Odstawić ciasto na 2 godziny.
    3. Smażenie: na średnim ogniu rozgrzać patelnię do naleśników. (Każda inna też będzie dobra, choć ja wolę żeliwne.)
    4. Na patelnię dodać 1/2 łyżeczki masła. Gdy się stopi, wlać chochelkę ciasta, kręcąc patelnią aby ciasto się równomiernie rozlało po całym dnie.
    5. Smażyć naleśniki po ok. 2 min. na każdą stronę, aż się lekko zrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis