Francuskie serowe fondue

    Francuskie serowe fondue

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Mieszanka francuskich serów: comté, beaufort i fribourg - to doskonałe połączenie! Mają wyraźny, mocny smak, są twarde i dobrze się topią. Podawać z chlebem pokrojonym w kostkę do maczania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g sera comté (twardego sera francuskiego)
    • 300 g sera beaufort lub gruyère
    • 300 g sera fribourg (twardego sera szwajcarskiego)
    • 1 butelka francuskiego białego wina dobrej jakości
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Sery zetrzeć na tarce. Garnek do fondue natrzeć czosnkiem i wlać do niego wino. Zagotować, a następnie zmniejszyć ognień na mały. Stopniowo dodawać ser i delikatnie mieszać. Mieszając stale rysować ósemki, aż masa będzie gładka. Dodać mąkę kukurydzianą, aby masa zgęstniała. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis