Tarta z masą migdałową

    Tarta z masą migdałową

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przepis na pyszną i prostą tartę z masą migdałową, doskonałą na specjalną okazję! Zamiast wiśniówki można użyć rumu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 110 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 jajka
    • 110 g cukru pudru
    • 110 g zmielonych migdałów
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki wiśniówki
    • 2 opakowania ciasta francuskiego
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W misce wymieszać masło z jajkami, cukrem pudrem, migdałami, mąką kukurydzianą i z wiśniówką.
    2. Rozgrzać piekarnik do 240 C.
    3. Formę do ciasta wysmarować masłem i wyłożyć jednym arkuszem ciasta francuskiego. Na to nałożyć masę migdałową i przykryć drugim arkuszem ciasta. Przyszczypać brzegi ciasta, aby je skleić.
    4. Posmarować tartę po wierzchu żółtkiem i piec przez 35 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis