Tarta czekoladowa z kremem migdałowym

    Tarta czekoladowa z kremem migdałowym

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tarta pełna migdałów i czekolady...pyszna! Bardzo prosto się ją piecze. Moje dzieci ją uwielbiają. We Francji jest taki zwyczaj, aby w środku ukryć ziarnko fasoli, a ciasto podawać w Święto Trzech Króli.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 140 g czekolady deserowej
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 90 g cukru
    • 100 g zmielonych migdałów
    • 3 jajka
    • 2 opakowania ciasta francuskiego
    • 1 roztrzepane żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Czekoladę stopić w misce nad garnkiem z gotującą wodą. Dodać masło i mieszać na gładką masę. Odstawić, aby ostygło.
    2. W misce wymieszać cukier z migdałami, dodać 3 jajka po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Wmieszać stopioną czekoladę z masłem i wymieszać.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    4. Blachę do tarty wyłożyć jednym arkuszem ciasta francuskiego. Wlać na nie masę czekoladową. Przykryć drugim arkuszem ciasta i skleić brzegi, lekko namaczając w ciepłej wodzie.
    5. Po wierzchu posmarować żółtkiem. Nożem narysować na cieście wzorek kratki, ale nie przecinać ciasta na wylot.
    6. Piec przez 30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis