Ratatouille z 4 paprykami

    Ratatouille z 4 paprykami

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 10 osób

    Oszałamiające ratatouille przygotowane z oberżyny, kolorowej papryki i cebuli. Podawać na ciepło lub na zimno, z chrupiącym pieczywem i z serem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bakłażan, obrany i pokrojony w plastry
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    • 1/2 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
    • 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
    • 1/2 żółtej papryki pokrojonej w kostkę
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta papryki w proszku
    • 10 listków zielonej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Bakłażana podsmażać przez 10 minut na patelni, na 1 łyżce oliwy, na średnim ogniu. Zdjąć z patelni i odstawić.
    2. Na patelnię wrzucić paprykę i podsmażać przez 10 minut na 1 łyżce oliwy. Zdjąć z patelni i odstawić.
    3. Posiekane cebulę i czosnek podsmażać na patelni przez 5 minut na 3 łyżkach oliwy, na średnim ogniu.
    4. Bakłażana rozgnieść widelcem, dodać do cebuli wraz z papryką i koncentratem pomidorowym.
    5. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
    6. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, papryką i pietruszką, i pomału wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis