Dżem z owoców leśnych

    (4)
    1 godz. 20 min

    Uwielbiamy ten dżem. Jest słodko-kwaśny i ma smak lata. Proporcje owoców można modyfikować, np. użyć więcej malin niż jeżyn. Smacznego!


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 250 g truskawek, oszypułkowanych i przekrojonych na pół
    • 250 g malin
    • 250 g czerwonej porzeczki
    • 250 g jeżyn
    • 720 g cukru kryształu
    • sok z 2 cytryn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. W dużym garnku wymieszać owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając.
    2. Gotować przez 40 minut od czasu wrzenia, zbierać pianę łyżką cedzakową.
    3. Na zimny talerz nałożyć łyżeczkę dżemu. Jeśli się marszy po naciśnięciu palcem - dżem jest gotowy.
    4. Wyparzone we wrzątku słoiki napełniać dżemem. Brzegi wytrzeć. Zakręcić pokrywki i odstawić słoiki do góry dnem na 30 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)