Austriackie kulki czekoladowe

    Austriackie kulki czekoladowe

    24polubienia
    25min.


    Zrobione przez 82 osoby

    Delikatne kulki z ciemnej czekolady udekorowane bogatą w smaku polewą z ciemnej czekolady.

    Składniki
    ilość sztuk: 42 

    • 55 g gorzkiej czekolady
    • 75 g masła
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 170 g (1,3 szkl.) mąki pszennej
    • 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich
    • 30 g gorzkiej czekolady
    • 1 łyżka masła
    • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 120 g (1 szkl.) cukru pudru
    • 3 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W małym garnku, na małym ogniu, stopić 55 g czekolady z 75 g masła. Często mieszać, aż wszystko się roztopi; zdjąć z ognia i odstawić do schłodzenia. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W średniej misce wymieszać cukier z jajkiem, żółtkiem i aromatem migdałowym, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Wymieszać mąkę z orzechami i dodać do ciasta, mieszając tylko tyle by wszystko się połączyło. Formować z ciasta kulki o średnicy 2 cm i umieścić je w odległości 2,5 cm od siebie na niewysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ciastek. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, włożyć do lodówki na 30 minut przed uformowaniem kul.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 8 do 12 minut, lub do momentu, gdy kulki będą sztywne w dotyku. Natychmiast przełożyć na metalowe podstawki i odstawić by ostygły.
    4. W małym rondelku, na małym ogniu, stopić 30 g czekolady z 1 łyżką masła, często mieszając, aż masa będzie gładka. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i cukier puder i dobrze wymieszać. Mieszając, dodać mleko, po jednej łyżce na raz, aż polewa nabierze pożądanej konsystencji. Zamaczać czubki ciastek w polewie i odstawić do całkowitego wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    Assia
    autor:
    6

    zmieniona ilość składników. niemiałam gorzkiej czekolady wiec dodałam mleczna i w związku z tym dałam połowę cukru i zamiast masła dałam margarynę. Pycha ! - 08 sty 2011

    Assia
    autor:
    4

    pyszne !! - 08 sty 2011

    AdriannaKossek
    1

    Pyszne :-) - 14 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis