Fondue z Savoie

    Fondue z Savoie

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Niesamowite fondue, z Savoie we Francji. Najlepiej użyć trzech różnych serów: np. 1/3 comte, 1/3 beauforta i 1/3 gruyera. Najlepiej tez użyć białego wina z Savoie. Ser trzeba mieszać trzepaczką, powoli rysując ósemki podczas mieszania! To bardzo ważne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg sera (równe ilości np. comte, beauforta i gruyera)
    • 5 ząbków czosnku
    • 100 ml białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1 mała szklanka brandy
    • 1 bochenek chleba pokrojony na małe kawałki ok. 2 godz. przed podaniem

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Sery zetrzeć na tarce i wymieszać.
    2. Garnek do fondue natrzeć ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Dodać białe wino i doprowadzić do wrzenia.
    3. Gdy wino zacznie wrzeć stopniowo dodawać ser. Rozgnieść 4 ząbki czosnku i dodać do masy serowej. Mieszać, aż masa będzie gładka, a następnie dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszać.
    4. Dodać małą szklankę brandy, a przed podaniem sprawdzić smak i w razie czego doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać z kostkami chleba.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis