Fondue po burgundzku z 4 sosami

    Fondue po burgundzku z 4 sosami

    3polubienia
    20min.


    Zrobione przez 10 osób

    Uwielbiam serwować to fondue, kiedy znajomi wpadają na obiad. Przygotowuje się je bardzo szybko. Sosy robię wcześniej, aby mogły się schłodzić, a potem, tuż zanim przyjadą goście, kroję wołowinę. Mam wtedy więcej czasu dla nich i nie stoję godzinami w kuchni! Poza tym to jest pyszne a sosy są wyśmienite. Do tego fondue podaję ugotowane ziemniaki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg polędwicy wołowej, pokrojonej w kostkę
    • 1 łodyżka tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 1 ząbek czosnku
    • olej roślinny do smażenia fondue
    • Sos tatarski
    • 250 ml majonezu
    • 3 korniszony, posiekane
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • nieco szczypiorku, posiekać
    • kilka gałązek pietruszki, posiekać
    • Sos orientalny
    • 250 ml majonezu
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
    • Sos amerykański
    • 250 ml majonezu
    • 1 łyżka keczupu
    • 1/4 łyżeczki Tabasco (lub innego ostrego sosu)
    • Sos hiszpański
    • 250 ml majonezu
    • 1 szczypta szafranu w proszku
    • 1 pieczona czerwona papryka ze słoika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Najpierw przygotować sosy.
    2. Sos tatarski: w małej miseczce wymieszać majonez z ogórkami, szalotką, szczypiorkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
    3. Sos orientalny: w osobnej misce wymieszać majonez z sosem sojowym i wasabi. Wstawić do lodówki.
    4. Sos amerykański: w trzeciej miseczce wymieszać majonez z keczupem i tabasco. Wstawić do lodówki.
    5. Sos hiszpański: w czwartej miseczce wymieszać majonez z szafranem i czerwoną papryką (wcześniej paprykę rozgnieść). Wstawić do lodówki.
    6. Do garnka do fondue wlać olej, dodać listek laurowy, tymianek, ząbek czosnku i rozmaryn, podgrzewać na małym ogniu.
    7. Gdy olej zacznie lekko bulgotać wyjąć zioła i czosnek, uważając aby się nie poparzyć. Każdy niech sobie nabija na szpikulec (jak do szaszłyków) kawałek mięsa i zanurza w gorącym oleju, smażąc go tak, jak lubi. Podawać z sosami do maczania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Przepis jest super. Ale ja dodaję trzy surówki: marchewka tarkowana, seler i sałata zielona . Wszystkie z winegretem. Ryź z kukurydzą no i oczywiście czipsy solone do pomocy w nakładaniu na widelce jedzenia na talerzu. - 12 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis