Mus z foie gras

    Mus z foie gras

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Dekadencki mus, doskonały jako przystawka na elegancką kolację. Kokilki wykłada się piernikiem, a następnie uzupełnia musem z foie gras na bazie śmietany. Następnie całość się chłodzi i podaje z syropem cynamonowo-imbirowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 plastrów piernika
    • 400 ml śmietany kremówki
    • 100 g foie gras, pokrojonego w kostkę
    • 4 łyżki mleka
    • Sos
    • 4 łyżki miodu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki Armagnac
    • 1 szczypta mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 6 łyżek wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przygotować sos: w garnku powoli doprowadzić do wrzenia miód wymieszany z sosem sojowym, Armagnac'iem, imbirem, cynamonem, wanilią i wodą. Zredukować, aż nabierze konsystencji syropu. Odstawić.
    2. Piernik pokroić na paski szerokości 1-2 cm (aby były tej samej wysokości co kokilki). Szybko zanurzać piernik do 1/2 wysokości w sosie i układać pionowo wzdłuż brzegów kokilek wyłożonych w środku folią spożywczą. (Namoczona strona powinna znajdować się od wewnątrz).
    3. Wykroić w pierniku koła i ułożyć je na dnie kokilek. Odstawić.
    4. Do garnka dodać foie gras i mleko. Gotować na małym ogniu, aż się rozpuści. Odstawić, aby ostygło.
    5. W misce ubić śmietanę na sztywno za pomocą miksera. Dodać mieszaninę z foie gras i delikatnie wymieszać. Przelać do kokilek i wstawić do lodówki.
    6. Przed podaniem wyłożyć mus na talerzyki, odwracając kokilki do góry dnem. Polać resztką sosu.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis