To popularny francuski przepis, w którym najważniejsze jest użycie calvados dobrej jakości. Podczas zapalania alkoholu trzeba być ostrożnym i mieć pod ręką przykrywkę - w razie czego!
M
mimichette
Zrobione przez 1 osobę
Składniki
ilość porcji: 1
1 jabłko
łyżka osolonego masła
łyżeczka cukru
50 ml calvados
1 chochla ciasta na naleśniki
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Jabłko obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, aż się przyrumieni. Posypać cukrem.
Na drugą patelnię wlać chochlę ciasta na naleśniki i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Odwrócić naleśnik i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać calvados i podpalić. Pozostawić płomień, aby wypalił cały alkohol z patelni, a następnie zagasić. Dodać jabłka, zwinąć naleśnik i podawać.