Flambirowane naleśniki z calvados i jabłkiem

    Flambirowane naleśniki z calvados i jabłkiem

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To popularny francuski przepis, w którym najważniejsze jest użycie calvados dobrej jakości. Podczas zapalania alkoholu trzeba być ostrożnym i mieć pod ręką przykrywkę - w razie czego!

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 jabłko
    • łyżka osolonego masła
    • łyżeczka cukru
    • 50 ml calvados
    • 1 chochla ciasta na naleśniki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Jabłko obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić na patelnię, dodać łyżkę masła i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, aż się przyrumieni. Posypać cukrem.
    2. Na drugą patelnię wlać chochlę ciasta na naleśniki i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Odwrócić naleśnik i smażyć jeszcze przez minutę. Dodać calvados i podpalić. Pozostawić płomień, aby wypalił cały alkohol z patelni, a następnie zagasić. Dodać jabłka, zwinąć naleśnik i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis