Zapiekanka rybna

    Zapiekanka rybna

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Przepyszne danie, które można przygotować w mgnieniu oka. Rybę zapieka się z pieczarkami i jajkami w sosie śmietanowym. Podawać z puree ziemniaczanym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pęczek ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka octu
    • 100 g startego sera comté lub gruyere
    • 200 g creme fraiche
    • 250 g pieczarek, umytych i pokrojonych w plastry
    • 3 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w ćwiartki
    • 3 litry osolonej wrzącej wody
    • 40 g masła
    • 800 g filetów rybnych (dorsz, halibut, morszczuk lub sola)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 240 C.
    2. W dużym rondlu, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem pęczku ziół i octu. Dodać filety rybne i gotować przez 10 minut. Wyjąć filety z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć.
    3. Duże naczynie żaroodporne lekko wysmarować tłuszczem, ułożyć na dnie pieczarki, następnie ugotowane jajka i rybę. Na to wyłożyć creme fraiche, i oprószyć solą i pieprzem. Posypać startym serem a na koniec ułożyć na wierzchu kawałeczki masła.
    4. Piec przez około 10 minut, aż ser się stopi, a zapiekanka będzie bulgotać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis