Far Breton z gruszkami

    Far Breton z gruszkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    To tradycyjny francuski deser podobny do clafoutis. Ma bogaty, głęboki smak a w konsystencji przypomina budyń. W tym wydaniu zawiera gruszki. Podawać posypany cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 ml mleka
    • 1 twarda gruszka pokrojona na 8 klinów
    • 100 g cukru
    • 125 g mąki
    • 4 jajka
    • 1 łyżka masła
    • drobny cukier do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne.
    2. Wymieszać jajka z mąką i cukrem na gładką masę. Stale mieszając stopniowo dodawać mleko.
    3. Gruszki włożyć na patelnię z masłem. Smażyć na dużym ogniu przez 1 minutę na każdą stronę. Posypać cukrem.
    4. Wlać masę jajeczną do przygotowanego naczynia i ułożyć na tym gruszki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis