Wspaniały Far Breton

    Wspaniały Far Breton

    Zapisz do ulubionych
    51min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjny francuski deser, podobny do clafoutis, ale nieco gęstszy. Śliwki zapieka się tu w słodkim kremie jajecznym. Prosty, elegancki i pyszny!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka masła
    • 1 litr ciepłego mleka
    • 12 dużych suszonych śliwek bez pestek
    • 300 g cukru
    • 350 g mąki
    • 6 jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 51min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 240 C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodać jajka i wymieszać, aby wszystko się połączyło.
    3. Stopniowo dodawać gorące mleko, stale mieszając, aż masa będzie gładka. Przelać do przygotowanego naczynia.
    4. Do ciasta wrzucić śliwki i wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika. Gdy wierzch się lekko zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180 C. Całkowity czas pieczenia to ok. 50 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis