Espresso z waniliową śmietanką

    Espresso z waniliową śmietanką

    1polubienie
    7min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten przepis mam od męża, który jest baristą. Niedawno dostaliśmy ekspres do kawy i bardzo dokładnie wybieramy kawę, zwykle jest to arabica. Jeśli nie macie w domu ekspresu, możecie użyć mocnej kawy z zaparzacza.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 ml mleka
    • 200 ml zimnej creme fraiche
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 4 małe filiżanki espresso

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. Podgrzać mleko (najlepiej dyszą do wytwarzania pary). W tym czasie ubić fraiche mikserem.
    2. Gdy na śmietanie zaczną powstawać czubki, posypać ją cukrem waniliowym i kontynuować ubijanie, aż będzie sztywna.
    3. Przelać kawę do kubka, a następnie wlać do niej gorące mleko.
    4. Na wierzch dodać jedną lub dwie łyżki ubitej śmietany.
    5. Smacznego!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis