Ślimaki w maśle czosnkowo-ziołowym

    Ślimaki w maśle czosnkowo-ziołowym

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To idealna przekąska na każde oficjalne przyjęcie. Ślimaki zapieka się w prostym, ale pysznym maśle czosnkowo-ziołowym. Podawać w muszlach lub specjalnych naczyniach do ślimaków. Jako dodatek można podać cienkie tosty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 szalotki, drobno posiekane
    • 120 g drobno posiekanej zielonej pietruszki
    • 350 g masła o temperaturze pokojowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 72 ślimaki z puszki, odcedzone
    • 72 muszle ślimaków (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    2. W garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej ślimaki. Odstawić na kilka minut. (W ten sposób pozbędziemy się metalicznego posmaku). Odcedzić.
    3. W małej misce wymieszać masło z czosnkiem, pietruszką i szalotką. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać na gładką masę.
    4. Każdą muszlę napełnić kawałkiem masła i dodać ślimaka. Wstawić muszle do naczynia żaroodpornego ze specjalnymi zagłębieniami, aby masło nie wypłynęło w czasie pieczenia.
    5. Piec przez około 10 minut, aż masło zacznie bulgotać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis