Angielski trifle

    Angielski trifle

    9polubień
    20min.


    Zrobione przez 194 osoby

    Ten przepis na deser pochodzi od mojej znajomej z Anglii – Gill Overfelt. To najwspanialsza osoba na świecie (prawdziwy anioł!). Trifle jest pyszny i wygląda elegancko ułożony warstwowo w szklanej misce lub w pojedynczych pucharkach deserowych.

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 2 (20 lub 23 centymetrowe) biszkopty, upieczone i ostudzone
    • 700 g świeżych truskawek
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru
    • 330 g świeżych jagód
    • 2 banany
    • 60 ml (1/4 szkl.) soku pomarańczowego
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • 475 ml (2 szkl.) mleka
    • 235 ml słodkiej śmietanki do ubijania
    • 25 g (1/4 szkl.) migdałów blanszowanych w słupkach
    • 12 wiśni koktajlowych o smaku Maraschino

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Pokroić truskawki w plasterki i posypać cukrem. Pokroić banany w plasterki i wymieszać z sokiem pomarańczowym. Przygotować budyń z mleka i budyniu w proszku. Pokroić biszkopt w 2,5 cm kostki.
    2. Połową pokrojonego biszkoptu wyłożyć dno dużej szklanej miski. Wyłożyć na to warstwę z połowy truskawek, warstwę z połowy jagód i warstwę z połowy bananów. Pokryć owoce połową budyniu. Powtórzyć warstwy w tej samej kolejności.
    3. W średniej misce ubić śmietankę na sztywno i rozsmarować ją po wierzchu ostatniej warstwy. Udekorować wiśniami i migdałami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis