Bób po egipsku

    Bób po egipsku

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To bardzo proste danie z bobu, bogate w błonnik i proteiny. Bób podsmaża się z oliwą, cebulą, czosnkiem i pomidorami. Podawać z ciepłym chlebkiem pitta.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 puszki (po 300 g) bobu, przepłukanego i odcedzonego
    • 2 małe pomidory, z grubsza posiekane
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Na patelni rozgnieść bób widelcem i smażyć na średnim ogniu.
    2. Skropić oliwą z oliwek, dodać pomidory, cebulę i czosnek. Dusić, aż wszystko zmięknie, ok. 20 minut. Jeśli zacznie wysychać - przykryć pokrywką.
    3. Doprawić solą i pieprzem i podawać, kiedy jest jeszcze bardzo gorące, na chlebku pitta.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis