Jajka en cocotte z wędzonym łososiem

    Jajka en cocotte z wędzonym łososiem

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniała francuska przystawka. Jest pełna smaku. W kokilkach znajduje się wędzony łosoś, sos chrzanowy i całe jajko i tak przygotowane kokilki gotuje się w kąpieli wodnej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 płat wędzonego łososia pokrojony na 4 równe kawałki
    • 1 łyżka sosu chrzanowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 100 ml śmietany 38%
    • 4 jajka
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Zmiksować śmietanę z sosem chrzanowym, sokiem z cytryny i pieprzem na gładką, puszystą masę. Odstawić.
    2. Do każdej kokilki nałożyć po 1 kawałku łososia, po 1/4 sosu chrzanowego, a następnie wbić do każdej po 1 jajku.
    3. Do dużego garnka wlać wody na wysokość 3 cm. Wstawić do garnka kokilki, częściowo przykryć i gotować na średnim ogniu przez 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis