Jajka en cocotte z foie gras

    Jajka en cocotte z foie gras

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 11 osób

    To wyśmienite, tradycyjne danie kuchni francuskiej, do doskonała przystawka, lunch albo kolacja. Kokilki napełnia się pokrojonym w kostkę foie gras, sosem chrzanowym i jajkiem, a następnie gotuje się je w kąpieli wodnej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka sosu chrzanowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 100 g foie gras
    • 150 ml śmietany 38%
    • 6 jajek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Śmietanę ubić za pomocą miksera, dodać sos chrzanowy, sok cytrynowy, sól i pieprz. Odstawić.
    2. Foie gras pokroić w kostkę i nałożyć do 6 filiżanek lub kokilek. Polać sosem chrzanowym ze śmietaną, a następnie do każdej filiżanki wbić jajko.
    3. Do dużej patelni lub garnka wlać wody na wysokość ok 3 cm. Wstawić do niej filiżanki i gotować pod częściowym przykryciem, na średnim ogniu, przez ok. 10 minut.
    4. Uwaga: żółtko musi być płynne. Czas gotowania będzie zależał od rozmiaru użytych filiżanek lub kokilek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis