Prosta quiche z tuńczykiem

    Prosta quiche z tuńczykiem

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Przygotowuje się ją błyskawicznie - z gotowego ciasta i tuńczyka w puszce. Moja rodzina ją uwielbia. Zwykle podaję ją na obiad z zieloną sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie (375g) ciasta francuskiego
    • 2 puszki (ok. 350 g) tuńczyka, odcedzić
    • 4 jajka
    • 250 ml śmietany 18%
    • 50 g startego sera gruyere
    • 250 ml mleka
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki musztardy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach i posmarować cienką warstwą musztardy. Posypać rozdrobnionym tuńczykiem i skropić sokiem cytrynowym.
    3. Jajka roztrzepać w misce, wmieszać śmietanę, mleko i starty ser. Wymieszać na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Polać tą masą tuńczyka. Piec przez 35 minut, aż z wierzchu się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis