Proste malinowe tiramisu

    Proste malinowe tiramisu

    16polubień
    15min.


    Zrobione przez 37 osób

    To tiramisu jest pyszne! Znajoma kiedyś mnie nim poczęstowała i dała mi swój sekretny przepis, ale ja po prostu nie mogłam go zatrzymać tylko dla siebie!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka wody
    • 1 łyżka drobnego cukru
    • 230 g serka mascarpone
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 30 podłużnych biszkoptów
    • 3 łyżki drobnego cukru
    • 250 g rozgniecionych malin + 20 świeżych malin do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W miseczce wymieszać łyżkę soku z cytryny z 1 łyżką wody i 1 łyżką cukru.
    2. W osobnej misce wymieszać na gładką masę mascarpone z żółtkami i 3 łyżkami cukru.
    3. Białka ubić na sztywno, a następnie wmieszać do masy z mascarpone.
    4. Biszkopty zanurzać do 2/3 wysokości w soku cytrynowym z cukrem. Układać je mokrą stroną ku górze (suchą do dołu) w prostokątnym szklanym naczyniu.
    5. Na biszkoptach ułożyć warstwę zgniecionych malin, a następnie warstwę masy z mascarpone, znów warstwę z namaczanych biszkoptów i na koniec warstwę z mascarpone.
    6. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis