Prosta tarta cebulowa

    Prosta tarta cebulowa

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Aby zaoszczędzić na czasie, kupuję gotowe kruche ciasto. Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest obieranie i krojenie cebuli! Ale wystarczy przetrzeć łzy chusteczką, a później już można delektować się tą tartą. Znakomita jest także na zimno - można ją nawet zabrać jako lunch do pracy, albo na piknik.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 750 g drobno posiekanej cebuli
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 2 jajka
    • 50 g startego żółtego sera
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W dużej patelni, na średnim ogniu podsmażyć cebulę na oliwie, aby zmiękła.
    3. Teflonową formę do tarty o średnicy 25 cm wyłożyć kruchym ciastem. Odkroić nadmiar.
    4. Przełożyć zeszkloną cebulę do dużej miski. Dodać jajka i starty ser. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać mieszaninę do przygotowanego ciasta i równomiernie ją rozłożyć.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, aż brzegi zaczną się przypiekać. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis