Amerykańskie ciasto brzoskwiniowe

    Amerykańskie ciasto brzoskwiniowe

    3polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 574 osoby

    Tradycyjne amerykańskie ciasto brzoskwiniowe bez jaj, ulubiony przepis mojej rodziny. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 10 świeżych brzoskwiń, bez pestek, pokrojonych w plastry
    • 40 g mąki pszennej
    • 200 g cukru
    • 55 g masła
    • 1 ciasto kruche (podwójne) na blachę o średnicy 23 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Wymieszać mąkę z cukrem i masłem by powstała grudkowata mieszanina.
    2. Wyłożyć jedną część ciasta (spód i brzegi) na dno blachy o średnicy 23 cm. Na spód położyć część plasterków brzoskwiń. Posypać częścią mieszanki z masłem, a następnie wyłożyć kolejną porcję brzoskwiń. Układać w ten sposób warstwy, aż skończą się i brzoskwinie, i posypka.
    3. Przykryć całość ułożonymi na krzyż paskami z drugiej części ciasta.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut, lub do czasu aż wierzch będzie złoty. Pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem. Najlepiej smakuje, gdy jest świeże.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis