Najłatwiejsze bezy

    Najłatwiejsze bezy

    3polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 29 osób

    Moja siostra uwielbia bezy - próbowała już wielu przepisów, ale coś jej zawsze nie wychodziło. Dałam jej w końcu swój przepis i mówi, że od tej pory bezy zawsze się jej udają. Zobacz nasz przepis video z tymi bezami!

    Składniki
    ilość sztuk: 50 bez

    • 5 bardzo świeżych białek
    • 250 g cukru pudru
    • 1 łyżka drobnego cukru
    • kilka kropel ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 120 C. Dwie duże blachy wyłożyć woskowanym papierem do pieczenia.
    2. W suchej, czystej misce ubić na sztywno białka. Stopniowo dodawać cukier puder, drobny cukier, wanilię i skrobię kukurydzianą. Ponownie mieszać trzepaczką, aż piana będzie błyszcząca i gładka.
    3. Małe ilości piany nakładać łyżeczką na przygotowane blachy. Można też masę nałożyć do woreczka dekoratorskiego i wyciskać na blachy.
    4. Piec przez 90 minut, zostawiając drzwiczki piekarnika lekko uchylone.
    5. Wyjąć bezy z piekarnika i odstawić, aby ostygły.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Najłatwiejsze bezy
    Najłatwiejsze bezy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Proste,łatwy i przyjemne - 05 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis