Prosty deser warstwowy

    Prosty deser warstwowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Gotowane jabłka, kruche ciasteczka, sos karmelowy i bita śmietana ułożone warstwami w szklance - to prosty deser lub podwieczorek!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 250 ml śmietany tortowej (kremówki)
    • kropla aromatu waniliowego (opcjonalnie)
    • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
    • 300 g musu lub sosu jabłkowego z kawałkami owoców
    • 15 pokruszonych kruchych ciasteczek typu "digestive" lub pierniczków
    • 7 łyżek sosu karmelowego lub o smaku toffi

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Śmietanę ubić na sztywno, dodać wanilię i cukier (opcjonalnie).
    2. Na dno każdej ze szklanek lub miseczek nasypać pokruszone ciasteczka. Dodać warstwę bitej śmietany, następnie warstwę musu jabłkowego, a na koniec sos karmelowy.
    3. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać schłodzone, posypane po wierzchu pokruszonymi ciasteczkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis