Łatwy tadżin z jagnięciną

    Łatwy tadżin z jagnięciną

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Ta potrawa jest niesamowicie rozgrzewająca i bardzo dobrze doprawiona. To prosta potrawa, którą można przygotować na obiad w środku tygodnia, albo kiedy spodziewamy się gości. Jeśli nie masz specjalnego naczynia do tadżin, możesz użyć casserole albo naczynia żaroodpornego, a rezultat i tak będzie wyśmienity!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 kg łopatki jagnięcej, pokrojonej na kawałki
    • 3 cebule, drobno posiekane
    • 5 pomidorów, posiekanych
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 łyżki curry
    • 1 łyżeczka papryki w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • 25 g świeżej kolendry, posiekanej
    • 150 ml creme fraiche lub gęstej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W dużym naczyniu żaroodpornym lub casserole podgrzać oliwe na średnim ogniu. Dodać jagnięcinę i cebulę i smażyć przez kilka minut. Wmieszać pomidory, czosnek, curry i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, dodać 500 ml wody i dusić przez 75 minut. Wmieszać kolendrę i dusić jeszcze przez 15 minut.
    2. Na koniec dodać śmietanę lub creme fraiche i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis