Łatwy jabłecznik po francusku

    Łatwy jabłecznik po francusku

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ciasto tradycyjnie przygotowuje się z kremem migdałowym, ale wersja z musem jabłkowym jest o wiele szybsza. Zwykle też wkłada się do środka małą niespodziankę, np. monetę lub pierścionek, a ktokolwiek na nią trafi będzie miał szczęście. Ten zabieg jest jednak opcjonalny.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g ciasta francuskiego (lub 2 opakowania)
    • 400 g musu jabłkowego
    • 1 mała niespodzianka owinięta w papier do pieczenia
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik 180 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia.
    2. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozłożyć ciasto francuskie (a jeśli trzeba, to należy je rozwałkować do grubości 5 mm). Wykroić z ciasta 2 duże koła (o średnicy ok. 24 cm). Jedno koło ułożyć na przygotowanej blasze.
    3. Na cieście rozsmarować mus jabłkowy, pozostawiając margines od brzegu szerokości 4 cm. W tym momencie można umieścić w nim niespodziankę.
    4. Na wierzchu ułożyć drugie koło ciasta. Docisnąć brzegi, aby się skleiły. Po wierzchu posmarować żółtkiem.
    5. W centrum ciasta wykroić mały otwór i udekorować wierzch nożem, nacinając dowolne kształty. Piec przez 30 minut. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis