Jajko Benedykta

    Jajko Benedykta

    Zapisz do ulubionych
    7min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Oto metoda przygotowania idealnego jajka w koszulce, które będzie podstawowym składnikiem dania zwanego "jajko Benedykta" - idealnego na śniadanie lub lunch. W oryginale przepis zawiera muffina, ale można użyć stostowanej bułki lub chleba. Sos holenderski można kupić gotowy.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 jajko
    • 1 łyżka octu
    • 1 stostowany muffin (nie słodki!)
    • 1 cienki plaster boczku, zgrillowany lub podsmażony na patelni na chrupiąco
    • 2 łyżki podgrzanego sosu holenderskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 7min. 

    1. W rondelku doprowadzić do wrzenia wodę. Dodać ocet, a następnie delikatnie wbić do wody jajko. Gotować przez 2 minuty. Wyjąć jajko z wody łyżką cedzakową i delikatnie przełożyć na papierowy ręcznik (aby pozbyć się nadmiaru wody).
    2. Stostowanego muffina lub bułkę przekroić na pół i posmarować masłem. Na wierzchu ułożyć boczek i jajko. Polać ciepłym sosem holenderskim i oprószyć pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis