Łatwe makaroniki kokosowe

    Łatwe makaroniki kokosowe

    22polubienia
    15min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Kiedy zostaną mi białka z innego przepisu, lubię sobie z nich upiec te pyszne kokosanki. Można im nadać dowolny kształt, na przykład za pomocą kieliszków na jajka można uformować piramidki lub małe kopczyki.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 2 białka
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 150 g cukru drobnoziarnistego
    • łyżka masła do wysmarowania blachy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Lekko wysmarować masłem dużą blachę.
    2. Białka ubić na bardzo sztywną pianę za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki.
    3. Do miseczki wsypać cukier i kokos i wymieszać.
    4. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    5. Za pomocą dwóch łyżeczek formować małe kulki z masy i wykładać na blachę. Używając kieliszka do jajek można też uformować piramidki. Piec przez 8-10 minut, aż się lekko przypieką.
    6. Ostudzić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    apfel
    autor:
    15

    Pyszne i proste! Ale jak dla mnie za słodkie. Następnym razem dodam tylko 100 g cukru. Polecam też użyć papieru do pieczenia zamiast smarować blachę masłem, a będzie łatwiej je z niej zdjąć. - 06 gru 2011

    GrzesiekStenzel
    5

    Pyszne i łatwe potwierdzam wszystko co dodała moja poprzedniczka ale ja z kolei dodałem 200g cukru i parę kropli olejku migdałowego.Dla mnie z kolei było w sam raz woda nigdy nie jest za mokra a cukier za słodki A część porobiłem w kuleczki i w środek migdał coś w stylu rafaeloPolecam każdemu.Pół godziny z pomyciem po robocie i jesz - 29 paź 2013

    autor:
    0

    Bardzo smaczne - 27 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis