Prosta zapiekanka z kurczakiem i warzywami

    Prosta zapiekanka z kurczakiem i warzywami

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To doskonały sposób na wykorzystanie resztek kurczaka lub indyka. Zapieka się go z warzywami w beszamelu, pod warstwą kruchego ciasta, które kupuje się gotowe. Proste i pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 żółtko
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 150 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
    • 2 marchewki pokrojone w grube plasterki
    • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 20 g masła
    • 3 łyżki mąki
    • 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Warzywa gotować w bulionie przez około 10 minut. Warzywa wyjąć i odstawić; zachować około 2/3 bulionu.
    3. W osobnym rondelku stopić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać bulion i gałkę muszkatołową i gotować, aż sos zgęstnieje.
    4. Dodać warzywa i kurczaka i dobrze wymieszać. Wlać całość do naczynia żaroodpornego, przykryć arkuszem kruchego ciasta.
    5. Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Podawać na ciepło.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis