Amerykański jabłecznik, czyli apple pie

    Amerykański jabłecznik, czyli apple pie

    17polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 549 osób

    Szybki i łatwy, ze świetnym wierzchem bez skorupki. Spróbuj różnych odmian jabłek i wymieszaj je...

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 190 g mąki pszennej
    • 120 ml oleju roślinnego
    • 2 łyżki zimnego mleka
    • 1,5 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 6 jabłek fuji (można zastąpić mekintoszami), oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki
    • 150 g cukru
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • ¾ łyżeczki cynamonu mielonego
    • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 60 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 115 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Ciasto: w dużej misce dobrze wymieszać 1,5 szklanki mąki z olejem, mlekiem, 1,5 łyżeczki cukru i soli. Wyłożyć mieszaninę równomiernie na dnie i na bokach formy do tarty o średnicy 23 cm, dobrze dociskając dłonią. Pofałdować brzeg ciasta na całym obwodzie.
    3. Nadzienie: wymieszać 3/4 szklanki cukru z 3 łyżkami mąki, cynamonem i gałką muszkatołową. Posypać tym jabłka i lekko potrząsać naczyniem, by się pokryły mieszanką. Wyłożyć równomiernie na nieupieczony spód.
    4. Wierzch: Za pomocą mieszadła do kruchego ciasta wymieszać 1/2 szklanki mąki z 1/2 szklanki cukru i masłem, aż wszystko się dobrze połączy i ciasto będzie grudkowate. Posypać jabłka.
    5. Wstawić ciasto do piekarnika na dużej blasze do pieczenia ciastek, by na nią skapywał sok, który może wyciec. Piec 45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Juliaaa
    autor:
    0

    Mmmmm... Niebo w gębie! <3 - 10 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis