Łatwa zupa z kurczaka z makaronem

    Łatwa zupa z kurczaka z makaronem

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna zupa pełna smaku. Resztki kurczaka (na przykład z wczorajszego obiadu) gotuje się wraz z makaronem i marchewką w bulionie drobiowym. Podawać ze świeżym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kostka bulionu drobiowego
    • 1 łyżka masła
    • 1,5-2 litry wody
    • 100 g makaronu
    • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • resztki z kurczaka pokrojone w kostkę
    • starty ser gruyere lub comté (do podania)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W garnku, na średnim ogniu stopić masło i podsmażyć kurczaka aby się dobrze zrumienił.
    2. Dodać kostkę rosołową, marchew i czosnek i dobrze wymieszać. Smażyć przez 2-3 minuty.
    3. Dodać wodę, sól i pieprz i gotować przez około 15 minut, aż marchew zmięknie.
    4. Dodać makaron i gotować przez 10 minut. Podawać na gorąco, posypując zupę startym serem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis