Łatwy suflet serowy

    Łatwy suflet serowy

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 8 osób

    Ten przepis jest bardzo prosty. Przygotowanie sufletu zabiera trochę czasu i uwagi, ponieważ trzeba go obserwować kiedy się piecze. Najlepiej użyć sera gruyere, ale ementaler też będzie dobry!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 30 g masła
    • 3 łyżki mąki
    • 250 ml mleka
    • 200 g startego sera gruyere
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do180 C.
    2. W średnim rondelku stopić masło, a następnie dodać mąkę. Mieszać, aż mieszanina zacznie formować się w kulę, a następnie powoli wmieszać mleko.
    3. Dodać starty ser i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia. Dodać roztrzepane żółtka.
    4. W średniej misce ubić białka na sztywno, a następnie stopniowo dodawać je do masy serowej.
    5. Duże naczynie do sufletu (lub naczynie żaroodporne) wysmarować masłem, wlać do niego masę serową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
    6. Podawać natychmiast, ponieważ suflet może opaść jeśli się zwleka zbyt długo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis