Łatwe ciasto maślane

    Łatwe ciasto maślane

    1polubienie
    4godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Proste, gęste ciasto waniliowe, które piecze się z prostych składników. W wersji "deluxe" zamiast ekstraktu waniliowego można użyć nasion wyskrobanych z laski wanilii. Podawać samo lub ze świeżymi owocami i ze śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
    • 200 g solonego masła o temperaturze pokojowej
    • 3 żółtka
    • żółtko do posmarowania ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem. Dodać wanilię i masło i wyrabiać przez 5 minut. Dodać 3 żółtka i znów wyrabiać. Ciasto nie powinno się lepić do palców. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
    3. Włożyć ciasto do tortownicy lub innej foremki i uformować rękami. Posmarować żółtkiem. Piec przez 45 minut, aż się przyrumieni.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis