Łatwe samosy z wołowiną

    Łatwe samosy z wołowiną

    7polubień
    40min.


    Zrobione przez 6 osób

    To naprawdę proste samosy, które przygotujesz w mgnieniu oka. Podawać z ulubionymi dipami, dobrze pasują na przykład: czatnej z mango, czatnej z kolendrą lub tzatziki. Można je mrozić (przed usmażeniem), później wystarczy romrozić w pokojowej temperaturze i usmażyć jak podano w przepisie.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 opakowanie ciasta filo
    • 300 g mielonej wołowiny
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łyżka curry
    • 1 szalotka, posiekana
    • 1 łodyżka tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • 1 łyżka oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym rondlu podsmażyć na łyżce oleju wołowinę z szalotką i tymiankiem. Smażyć przez 5 minut, aż mięso będzie całkiem usmażone.
    2. Zdjąć z ognia, dodać curry i doprawić solą i pieprzem.
    3. Płat ciasta filo rozłożyć na płaskiej powierzchni i przekroić wzdłuż na trzy części. Na górze każdego z pasków nałożyć po łyżce nadzienia i składać w trójkąty. Kontynuować tę procedurę, aż do wyczerpania mięsa.
    4. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej. Gdy będzie już bardzo gorący wrzucać samosy i smażyć na złocistobrązowy kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis