Prosty beszamel

    Prosty beszamel

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Lubię smaczny sos beszamelowy. Używam go do przeróżnych przepisów: od lasagne do zapiekanek z serem. Lubię też smak świeżo startej gałki muszkatołowej, więc ścieram trochę na tarce wprost do sosu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g mąki pszennej
    • 25 g masła
    • 250 ml mleka
    • Szczypta gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W małym rondelku, na małym ogniu podgrzać masło z mąką, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanina zacznie formować się w kulę.
    2. Powoli wlewać mleko, stale mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Jeśli grudki się pojawią, dolać więcej mleka i wymieszać trzepaczką.
    3. Dodać świeżo startą gałkę i doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Przepis fajny, ale dodałam czosnek granulowany i stał się mniej mdły - 04 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis