Prosta tarta morelowa

    Prosta tarta morelowa

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 34 osoby

    Gdy jest sezon na morele - nigdy nie mam ich dość! Każdy czeka na moją słynną tartę z morelami i migdałami. Jest wyjątkowo łatwa, bo w jej skład wchodzą tylko 4 składniki, w tym gotowe ciasto. Zamiast moreli można użyć śliwek lub wiśni.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 16-20 dojrzałych moreli
    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 2 łyżki migdałów w płatkach
    • 3 łyżki ciemnobrązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Naczynie żaroodporne lub formę do tarty wyłożyć ciastem. Ciasto wokół brzegu przyszczypać pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, aby nie puchło w pieczeniu.
    3. Morele przekroić na pół i wyjąć pestki. Ułożyć je skórką do dołu na cieście.
    4. Posypać brązowym cukrem i piec przez 20 minut.
    5. Po 20 minutach, gdy brzegi tarty będą złocistobrązowe, posypać owoce migdałami i piec jeszcze przez 5 minut.
    6. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie podawać z łyżką lodów waniliowych.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis