Pieróg z jabłkami

    Pieróg z jabłkami

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 9 osób

    To to pyszny, gigantyczny pierożek z francuskiego ciasta wypełnionego sosem jabłkowym. Jest bardzo prosty, więc piekę go razem z dziećmi. Przepis jest idealny dla początkujących kucharzy, a każdemu posmakuje.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 płaty ciasta francuskiego
    • 300 g sosu jabłkowego
    • 2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 łyżka cukru
    • 30 g masła
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 210 C.
    2. Na dużej blasze posmarowanej masłem rozłożyć płat ciasta. Posmarować sosem jabłkowym, ułożyć na tym plasterki jabłka, posypać cukrem i na wierzchu ułożyć kawałeczki masła.
    3. Przykryć drugim płatem ciasta i skleić brzegi przyszczypując je palcami. Ponakłuwać ciasto delikatnie widelcem, aby podczas pieczenia mogła uciekać para.
    4. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem.
    5. Piec przez 40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis