Wielkanocne jajka-niespodzianki

    Wielkanocne jajka-niespodzianki

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto przepis na wielkanocne jajka-niespodzianki. Dzieci chętnie pomogą w przygotowaniu, ale najlepiej jeśli przygotujecie je sami, bo wtedy to będą prawdziwe niespodzianki! Trzeba je przygotować zawczasu, bo przez noc muszą poleżeć w lodówce żeby stężeć.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 9 jajek
    • 1,5 l crème fraîche
    • 165 g białej czekolady, posiekanej
    • 165 g ciemnej czekolady dobrej jakości, posiekanej
    • 165 g mlecznej czekolady, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Umyć dobrze jajka. W węższym czubku jajka szpilką zrobić otwór i średnicy ok. 1 mm, a w spodniej części zrobić większy otwór (ok. 2,5 mm). Dmuchnąć w mniejszą dziurkę, aby wydmuchać zawartość skorupki. Delikatnie przepłukać wnętrze skorupek i przez chwilę suszyć na metalowej kratce.
    2. W międzyczasie podgrzać 500 ml creme fraiche w rondelku na bardzo małym ogniu. Gdy będzie gorąca, zdjąć z ognia i wmieszać do niej białą czekoladę. Mieszać, aż masa będzie gładka. Odstawić.
    3. Powtórzyć ten proces z ciemną i z mleczną czekoladą. Używając woreczka dekoratorskiego z cienką końcówką napełnić 3 wydmuszki białą czekoladą, 3 mleczną, a 3 ciemną czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, aby czekolada stężała. Podawać dzieciom - niespodzianka gwarantowana!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis