Amerykańska szarlotka, czyli apple pie

    Amerykańska szarlotka, czyli apple pie

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 473 osoby

    To jest szarlotka mojej mamy. Tego przepisu używam cały czas i uwielbiam go. Używam też szczypty gałki muszkatołowej, więc jeśli chcesz, możesz jej też użyć.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 750 g jabłek pokrojonych w cienkie plasterki
    • 150 g cukru
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 kruche ciasto na blachę o średnicy 23 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Przygotować ciasto na spód i wierzch placka. Umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, obrać i pokroić w plasterki jabłka, odmierzyć 750 g (ok. 6 szklanek).
    2. Wymieszać cukier z cynamonem. Ilość cukru będzie zależała od tego, jak kwaśne będą jabłka.
    3. Ułożyć jabłka warstwami na cieście wyłożonym na blasze. Posypać każdą warstwę cukrem z cynamonem. Na górną warstwę położyć małe kawałki masła lub margaryny. Przykryć drugą, wierzchnią częścią ciasta.
    4. Włożyć do nagrzanego piekarnika (230°C) na najniższy ruszt. Piec przez 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę w piekarniku do 175°C. Piec jeszcze przez 30 do 35 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Snowflake639
    autor:
    0

    Upiekłam, wykorzystując przepis na ciasto kruche z tego serwisu. Cała familia była zachwycona, a najbardziej mama i narzeczony Jabłka wyszły dobre, choć gdybym użyła innej odmiany, niż szara reneta, ciasto byłoby lepsze, bardziej lepiące się. Kruche ciasto i uprażone jabłka - to byłoby coś! - 16 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis