Wielkanocna babka jogurtowa

    Wielkanocna babka jogurtowa

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    To fantastyczna babka wielkanocna, która przypomina gniazdo. Można w jej środek włożyć kilka pisanek! Ciasto jest jogurtowo-czekoladowe, więc jest jednocześnie wilgotne i delikatne. Udekorowane jest polewą czekoladową i czekoladowymi jajeczkami. Polewę można przygotować ze swojego ulubionego przepisu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Babka
    • 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego
    • 3 jajka
    • 200 g cukru
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 150 ml oleju roślinnego
    • Polewa czekoladowa
    • 335 g ciemnej czekolady (zawierającej co najmniej 70% kakao)
    • 450 g masła
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 475 g cukru pudru
    • 2 jajka
    • Do dekoracji
    • czekoladowe jajeczka wielkanocne
    • 1 mały kurczak z czekolady (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę lub formę do babki.
    2. Przygotować ciasto: zmiksować jogurt z jajkami i cukrem na lekką, puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką aż ciasto będzie gładkie, a następnie wmieszać olej.
    3. Przelać ciasto do przygotowanej formy; piec przez 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyjąć ciasto z foremki i ostudzić na metalowej kratce.
    4. W tym czasie przygotować polewę: stopić czekoladę w mikrofalówce lub w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotująca wodą, a następnie nieco ostudzić. Masło, sól i wanilię zmiksować z misce, aż masa będzie bardzo lekka i puszysta (miksować przez ok. 4 minuty). Dodać cukier puder, po trochę na raz, miksując na małej prędkości. Dobrze wymieszać, a następnie zwiększyć obroty miksera na średnią prędkość i miksować jeszcze przez 4 minuty. Dodać jajka, po jednym na raz, i miksować jeszcze przez 5 minut. Dodać stopioną czekoladę i miksować 4 minuty.
    5. Gdy ciasto przestygnie przekroić je w poprzek na pół. Dolna część powinna być grubsza niż górna.
    6. Górną cześć przełożyć na talerz i za pomocą małej miseczki lub szklanki wyciąć w centrum otwór. Będzie to środek gniazda.
    7. Dolną część ciasta posmarować polewą i przykryć górną częścią.
    8. Udekorować całość: pozostałą polewą posmarować wierzch i boki ciasta. W centrum ułożyć garść czekoladowych jajeczek i kurczaczka.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis