Najprostszy coq au vin

    Najprostszy coq au vin

    8polubień
    3godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Klasyczne francuskie danie z kurczaka, które jest bardzo szybkie i proste. Aby smak sosu był lepszy trzeba użyć czerwonego wina o bogatym smaku. Podawać z ziemniakami i przystawką z warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku
    • 1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 100 ml wody
    • 150 g boczku pokrojonego w cienkie plasterki
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 2 małe cebulki, drobno posiekane
    • 250 g pieczarek
    • 1 kurczak (2 kg) pokrojony na kawałki
    • 1 wątróbka drobiowa
    • 30 g mąki pszennej
    • 40 g masła
    • 50 g posiekanej natki pietruszki
    • 750 ml czerwonego wina
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło i podsmażyć kurczaka, aż się przyrumieni. Dodać cebulę, szalotkę, czosnek i marchew. Smażyć przez 5 minut, a następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać wino, wodę i koncentrat pomidorowy, a następnie bukiet przypraw; doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny.
    2. W międzyczasie umyć pieczarki, usunąć nóżki, a kapelusze pokroić w plasterki. W patelni, na średnim ogniu podsmażać boczek przez 5 minut, dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu przez 6-7 minut. Przełożyć mieszaninę na duży półmisek i trzymać w ciepłym miejscu (najlepiej w ciepłym piekarniku).
    3. Wyjąć kurczaka z patelni i przełożyć na półmisek z grzybami. Sos gotować przez 5 minut na dużym ogniu, aby zgęstniał. Wątróbkę rozgnieść dobrze widelcem w miseczce i dodać do sosu. Przecedzić sos przez sito i polać nim zawartość półmiska. Posypać natką pietruszki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    PatrycjaKotas
    autor:
    0

    Świetny przepis, ja dodałam 3/4 butelki wina i też wyszło... - 20 paź 2014

    BeataGęborys-Stefańska
    0

    Przepis podoba mi się ! Żałuję, że nie napisane jest jakiego wina użyć jednak spróbuję zrobić taki posiłek. Spotkałam przepis z winem argentyńskim: Lagarde: GUARDA,ale też z Porto.Ja zrobię z Burgundem . - 16 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis