Kaczka w paczuszkach z ciasta filo

    Kaczka w paczuszkach z ciasta filo

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne paczuszki z ciasta filo, w których znajdują się plasterki piersi z kaczki i bogate nadzienie z kurczaka, cebuli, bułki tartej, miodu i pomarańczy. Doskonałe, aby zaimponować gościom! Do nadzienia można też dodać likieru cointreau.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 piersi z kaczki
    • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
    • 100 g wątróbek drobiowych
    • 1 duża szalotka, drobno posiekana
    • 3 łyżki miodu
    • 2 łyżki octu z sherry
    • sok i skórka starta z 2 pomarańczy
    • 30 g bułki tartej
    • 1 jajko na twardo, obrane i posiekane
    • 2 łyżki rozgniecionego czosnku
    • 1 łyżka listków świeżego tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 6 płatów ciasta filo
    • 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 210 C.
    2. W patelni o grubym dnie smażyć kaczkę skórą do dołu, aż skórka stanie się chrupiąca, odsączyć tłuszcz, a następnie smażyć na drugiej stronie jeszcze przez 3 minuty. Pokroić w cieniutkie plasterki (wraz ze skórą) i odstawić.
    3. W tej samej patelni podsmażać pierś z kurczaka przez 4-5 minut. Wyjąć z patelni i odstawić.
    4. W tej samej patelni przez 4 minuty podsmażać wątróbki i posiekaną cebulką. Pokroić wątróbki na mniejsze kawałki i odstawić wraz z cebulką.
    5. Do tej samej patelni dodać miód, ocet, sok i startą skórkę pomarańczową (patelni wcześniej nie płukać!). Gotować przez 2 minuty, a następnie dodać bułkę tartą.
    6. W dużej misce wymieszać mieszaninę z bułką tartą z posiekanym jajkiem, czosnkiem, podsmażonym kurczakiem, wątróbką i szalotką. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
    7. Płachty ciasta filo posmarować z obydwu stron olejem arachidowym i przełożyć je do naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń.
    8. Na środku płacht wyłożyć łyżeczką nieco farszu i przykryć plasterkiem kaczki. Zamknąć torebki z ciasta nad plasterkiem kaczki i skręcić, aby ciasto się skleiło (można zabezpieczyć wykałaczkami). Piec przez 5 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
    9. Delikatnie przełożyć paczuszki na talerze ześlizgując je z naczynia i podawać z sałatą z dressingiem. Udekorować plasterkami pomarańczy i posypać posiekaną natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis