Pierś z kaczki z ananasem

    Pierś z kaczki z ananasem

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To danie jest inspirowane kuchnią chińską i jest podobne do kaczki na słodko-kwaśno. Kaczkę smaży się na patelni z drobno posiekaną szalotką, a następnie podaje się ją z kwaskowatym sosem z ananasa. Podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 1/2 dojrzały ananas pokrojony w kostkę
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżeczka różowego pieprzu ziarnistego
    • sok z 1/2 cytryny
    • 4 piersi z kaczki
    • 50 g świeżego imbiru
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piersi z kaczki oprószyć solą i pieprzem i smażyć na teflonowej patelni na średnim ogniu.
    2. Gdy z piersi zacznie wytapiać się tłuszcz, dodać posiekaną szalotkę. Smażyć przez 15 minut na średnim ogniu.
    3. W międzyczasie, w drugiej patelni podsmażyć na maśle ananasa z imbirem. Smażyć przez 5 minut na średnim ogniu. Skropić sokiem z cytryny i doprawić miodem.
    4. Przełożyć kaczkę na półmisek, dodać ananasa i posypać różowym pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis